Ondernemer, moeder van twee prachtige kinderen en zwanger van de derde. Begin dit jaar startte ik mijn reis als ondernemer in een eigen eenmanszaak; deze reis heeft al vele ups and downs gekend, maar iedere keer kwam ik er sterker uit en werd mijn doel helderder.

Velen kennen mij inmiddels als ‘Milou van de taal’. De Nederlandse taal is iets waar ik veel passie voor heb. Ik vind het prachtig dat ik mensen kan helpen om voor hen de Nederlandse taal begrijpelijk te maken, en daardoor de (online)wereld tekstueel een beetje mooier krijg.  Maar ik voelde aan alles dat taal alleen niet mijn ‘doel’ was in deze wereld.

Die lag namelijk een paar lagen dieper: eentje ver buiten mijn comfortzone. Maar wel eentje waarvan ik wist dat ik er héél erg veel mensen (inclusief mijzelf) mee kan helpen, en waar ik enorm veel voldoening van krijg.

Dus nu ben ik hier: ik help ondernemers met hun Nederlandse taal én ik help zwangeren om een beter zelfbeeld te krijgen, veranderingen beter te accepteren en hun lichaam te omarmen. Een multi-passionate entrepreneur. En ik zou niet anders willen!

 

‘Ik heb een mooi en sterk lichaam. Mijn lichaam heeft hard gewerkt en mij mijn kinderen gegeven. Ik ben trots op alle prestaties die mijn lichaam heeft geleverd en omarm het.’

Dit is hoe ik denk over mijn lichaam, en iedere dag raak ik er steeds meer van overtuigd. Of dit altijd al zo is geweest? Welnee. Dit is een heel proces geweest van de afgelopen jaren. Een proces waar ik op sommige vlakken zelfs nog middenin zit. Want iets als jouw eigen gedachten veranderen, is moeilijk.

Slank meisje
Vroeger was ik slank, heel slank. Gevalletje ribben tellen. Dit veranderde wanneer ik in de puberteit kwam, hormonen ging slikken en een andere leefstijl kreeg. Ik kwam langzaam maar zeker iedere keer meer aan, alleen ik had er niet veel last van. Er heeft ook nooit iemand een woord over gezegd. Ik kreeg nooit een beschermende of waarschuwende opmerking over mijn gewicht, gelukkig.

Geobsedeerd door mijn gewicht en uiterlijk
Toen ik eenmaal op mijzelf woonde kwamen de pondjes er nog makkelijker aan. Op een gegeven moment besloot ik dat het genoeg was. Ik voelde me niet meer fit, maar bovenal: ik walgde van mijzelf.  Mijn eerste dieet was een feit en met succes knalde ik er binnen no-time 18 kilo af. Ik was geobsedeerd door mijn gewicht en stond meerdere keren per dag op de weegschaal. Maar het dalende getal gaf mij een positief gevoel: ik kwam steeds dichterbij hoe ik eruit moest komen te zien.

En ik ‘moest’ er niet zo uitzien, maar door stereotypering was dit wel het ideaalbeeld dat ik in mijn hoofd had: mensen zullen me aardiger vinden als ik slanker ben, mensen vinden mij mooier als ik dunner ben. En die gedachten werden ook continu gevoed: ik kreeg het ene na het andere compliment hoe knap het was wat ik deed en hoe mooi slank ik werd.

 

De eerste zwangerschap
Ik kwam tijdens mijn eerste zwangerschap 20 kilo aan, waarvan in de laatste week nog eens 5 kilo extra vocht door zwangerschapsvergiftiging. Mijn buik was groot, en dat heb ik geweten. Dagelijks incasseerde ik meerdere opmerkingen van heel veel mensen: een zwangerschap is blijkbaar een vrijbrief om te pas en te onpas opmerkingen te mogen maken naar een zwangere. Het maakte mij onzeker en somber. Het beeld dat ik vroeger had van ‘dik zijn’ werd voor het eerst bevestigd door – naast mijzelf – heel veel anderen: groot/dik worden is niet goed.

Na mijn zwangerschap was mijn zelfbeeld gedaald van +100 naar -1000. Zo erg, dat ik een sociale angststoornis ontwikkelde. Ik wilde niet gezien worden door anderen, want ik wíst hoe ze over mij dachten. ‘Ik ben dik, lelijk en walgelijk en kan mij maar beter verstoppen.’ Resultaat: ik kwam amper de deur uit met mijn pasgeborene.

Niemand wist dit
Het is niet iets waarmee je te koop loopt. Mijn angststoornis (en inmiddels postnatale depressie) vond ik verschrikkelijk en ik schaamde me rot.  Ik startte met therapie en kwam stap voor stap uit mijn dal. Mijn zelfbeeld was echter nog steeds verschrikkelijk.

De tweede zwangerschap
Een tikkeltje naïef, maar ik dacht een tweede zwangerschap mentaal wel aan te kunnen. Ik dacht dat ik inmiddels wel bestand zou zijn tegen de opmerkingen van anderen, maar niets was minder waar. Door mijn lage zelfbeeld (mede mogelijk gemaakt door Hyperemesis Gravidarum en het verliezen van mijn baan tijdens de zwangerschap), ben ik (passendere) hulp gaan zoeken. Deze vrouw heeft mijn ogen geopend en samen met de opkomst van body positivity heb ik een enorme transformatie doorgemaakt. Eentje waar ik tot op de dag van vandaag van profiteer: ik accepteer mijn lichaam zoals het is. Ik mag er ook zijn.

Download mijn gratis e-book!
Meld je hier aan om mijn gratis e-book '3 manieren om verandering van jouw zwangere lichaam beter te accepteren' te ontvangen. Bij het inschrijven op deze mailinglijst ga je akkoord dat je zo nu en dan een e-mail van mij ontvangt over dit thema. No worries, geen spam (hou ik ook niet van). Je kunt je hiervoor altijd uitschrijven!
Marketing door

Neem contact met mij op

Wil je meer weten over mijn werkzaamheden, of is er een andere reden waarom je contact wilt opnemen? Vul dan onderstaand formulier in.