Zwangerschapsupdate: week 13 t/m 20

Zwangerschapsupdate

Ik ben inmiddels al op de helft van mijn zwangerschap, tijd voor een zwangerschapsupdate! Superleuk om te zien dat de vorige zo goed gelezen werd. Deze updates van mijn zwangerschap zijn een beetje anders dan jullie van mij gewend zijn; ze zijn nogal… positief. Haha!

De baby

Met baby gaat het volgens mij supergoed. Sinds een week voel ik ‘m iedere dag wel spartelen in mijn buik, voornamelijk tegen mijn blaas aan. 🙂 Dat vind ik alleen maar fijn, want bij Faas en Imme was ik ‘gewend’ ze al eerder te voelen. Ik weet niet precies waar het deze keer aan ligt, want mij is verteld dat de placenta weer aan de achterkant ligt. Van dat stootkussentje hebben we dus geen ‘last’. Maar ik weet het niet zeker, dat zal bij de 20-wekenecho duidelijk worden.

Volgende week heb ik de 20-wekenecho. Ik vind het wederom erg spannend! Over de gehele zwangerschap heb ik wel een heel rustig en positief gevoel. Dat is echt heel erg fijn. Maar de bevestiging dat alles goed is met je kindje is natuurlijk het allermooiste. Nog even afwachten dus!

Met 15 weken hebben wij ook weer een geslachtsbepalende-echo gehad. De gender reveal kun je hier lezen!

De buik

In het begin ging ‘ie niet zo heel erg hard, ik kon tot week 17(!) mijn eigen broeken aan – en sommigen nog, die wat wijder vallen of een stretchband hebben. Maar sinds we op vakantie zijn geweest ben ik écht gegroeid. Dat hoor je vaak, en deze keer is het bij mij ook zo gebleken (ben nog niet eerder op zomervakantie zwanger geweest – oké, dat lieg ik: toen was ik nog maar 7 weken en kotsmisselijk haha). De rust, het mooie weer en wat extra aandacht naar de baby heeft het goed gedaan.

Dit is ook voor het eerst dat ik mij amper druk maak om hoe ik eruit zie, en dat is zó fijn. Ik ben trots op mijn buik, en dat mag iedereen zien. 🙂 Ook heb ik alweer de eerste opmerkingen mogen incasseren: ‘O, je hebt al een flinke buik!’ of ‘Zijn het er twee?!’. Echt… mensen, dit is de derde zwangerschap. Inmiddels weet iedereen dat ik grote kinderen broed en baar, dus… what’s new? 😉

Kwaaltjes

De misselijkheid stopte met 15 weken. Ik ben nooit meer misselijk, maar ik spuug nog wel regelmatig. Geen idee waar dat precies aan ligt, maar ik denk een zwakke maagklep of zo? Een sterk reukvermogen helpt hier niet echt aan mee, haha (of superneus, zoals Lisette mooi zei). Maar zoals ik vorige keer zei: blije kotser. Ik dump het, en ga weer vrolijk verder. Hahaha.

Mijn energie is ook weer grotendeels terug: ik lig niet meer om 20.00 uur op bed, en heb ook niet meer om 17.00 uur de gedachte: mag ik al naar bed? Eigenlijk voel ik me gewoon weer de oude, maar af en toe doe ik wat rustiger aan.

Het enige waar ik wel wat last van begin te krijgen zijn mijn bekken. Dit was te verwachten, aangezien ze in mijn vorige zwangerschappen zo instabiel als wat waren. Maar stiekem, omdat de rest al ‘zo goed’ ging deze zwangerschap, had ik gehoopt dit ook over te mogen slaan. Helaas!
De omgeving op onze vakantie was nogal heuvelachtig, toen voelde ik ze erg goed. Ik ging dus niet iedere avond mee naar het uitkijkpunt, want daar verpest ik meer mee dan me lief is.

Een positieve zwangerschapsupdate

Oké, mijn vorige zwangerschappen waren gewoon niet makkelijk, maar ik probeerde er altijd wel iets positiefs van te maken. Maar deze zwangerschap…. dit is echt een cadeautje. Dit is dé droom die ik had, maar waarvan ik nooit had verwacht dat dit voor mij weggelegd zou zijn. Ik ben mega-dankbaar dat dit dus wel zo is, en de nuchtere zweefteef in mij zegt ook dat dit zo heeft moeten zijn. De rust die ik ervaar is bizar. En ja, natuurlijk heb ik wat momentjes van onzekerheid, en vind ik de 20-wekenecho retespannend. Maar overall: genieten!

Zwangerschapsupdate

De kinderen

Wat ik ook zeker nog even wil melden in deze zwangerschapsupdate is hoe de kinderen reageren op de zwangerschap. Faas had al wel snel ‘door’ dat er weer een baby in de buik zit, dit begreep hij tijdens de zwangerschap van Imme ook al. Ik hoopte destijds dat hij iets meer aandacht zou geven aan Imme als baby, maar dat interesseerde hem werkelijk geen bal. Hij was daar echt nog te jong voor én hij was veel te druk bezig met zijn eigen ontwikkelingen.

Deze keer is het zo anders: mijn zusje is onlangs bevallen van haar dochter en Faas is GEK op de baby! Hij wil continu naar haar toe (scheelt dat we heel dichtbij elkaar wonen), haar kusjes geven, aaien, vasthouden. En als we weer thuis zijn, mist hij haar al. Hij snapt nu ook veel beter dat er bij ons dus ook weer zo’n kleine baby in het gezin komt, en hij kijkt er nu al zo naar uit! ‘Faas gaat mama en baby goed helpen hoor’, zegt hij dan. *even smelten met z’n allen*

Imme snapt er alleen nog niks van, en dat is logisch. Als de baby er is, is zij 1,5 jaar… en dat is best jong natuurlijk. Maar ik zag ook wel dat zij de baby van mijn zusje héél interessant vindt, dus ik verwacht ook van haar wel veel knuffels en kusjes als hij er is. 🙂

En verder: de klusjesman (a.k.a. Justin) is al weken lekker bezig in huis. De zolder en de babykamer zijn al helemaal in de staat zoals ze moeten zijn. Nu alleen alles nog afmaken en dan kunnen we (of nouja, ik) ons storten op het inrichten van de babykamer. Ik heb ondertussen al wat ideetjes, langzaamaan begint het te vormen in mijn hoofd (en op Pinterest, haha). Ook zijn de eerste babykleertjes binnen: een mooie wollen romper en een boxpakje van wol. Ik ben hier sinds een jaar echt fan van, zal er eens over bloggen binnenkort.

Zo, dat was ‘m! Tot de volgende zwangerschapsupdate. Wil je tussendoor op de hoogte blijven? Op mijn Instagramaccount deel ik ook veel over mijn zwangerschap.

Delen:

1 Reactie

  1. Naomi
    juli 4, 2019 / 15:02

    Oh ik ben enorm benieuwd naar de babykamer! Kan niet wachten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?