fbpx

Waarom Pinterest wél voor mij werkt

Waarom Pinterest wel werkt

Waarom Pinterest wél werkt? Dat is een vraag die ik weleens heb gekregen. En ik wilde hier graag een blogpost over schrijven, omdat het een antwoord is waarin velen zich zullen herinneren. En daarvoor gaan we ook even (bijna) 10 jaar terug in de tijd:

LifestyleLou

Diegenen die mij al wat langer kennen zullen het misschien wel weten: ik ben zo’n 10 jaar geleden een persoonlijke lifestyleblog gestart, LifestyleLou. Op die blog schreef ik over alles waar ik me op dat moment mee bezig hield: van persoonlijke verhalen tot recepten, van kattenpraat tot interieur.

In die tijd dat ik startte was bloggen echt ‘het ding’. Je werd groot doordat er interactie was op Twitter, maar bovenal ook door te reageren op andere blogs (wie kent het wedstrijdje nog van om 06.00 uur als eerste een reactie plaatsen bij populaire bloggers? lol). En dat werkte! Waar ik het eerste halfjaar anoniem blogde, werd mijn hobby steeds groter en besloot ik mijn gezicht op een gegeven moment te laten zien.

Fast forward: door die groei kreeg ik ook steeds meer betaalde samenwerkingen en items om te reviewen. Heel erg leuk! Maar, ik blogde niet fulltime. Ik had hiernaast ook nog een fulltime baan als verpleegkundige in het ziekenhuis, waardoor ik niet alles kon geven om van die blog een baan te maken. Daarnaast was ik ook een potje goed in het saboteren van mijn eigen groei.

De verschuiving naar social media

Naast het reageren op andermans blogs en een fanbase creëren op Twitter, was er nog niet echt een strategie om het te maken in de bloggerswereld. Ja, wat ik hierboven al zei: uit je comfort zone en consistent zijn, dat zorgt ervoor dat je het maakt in die wereld (dat is nog steeds zo). Maar daarbuiten waren er maar weinig marketingtechnieken waar je op terug kon vallen. SEO? Wat is dat? Instagram? Dat is toch zo’n fotobewerkingsprogramma?

Tot op een gegeven moment Instagram en YouTube steeds populairder werd. YouTube heb ik ooit een poging voor gedaan, maar ook snel weer mee gestopt (wederom angst). Instagram daarentegen vond ik erg leuk!

Maar waar ik al snel achterkwam was dat je ook op dit platform consistent moest zijn. Consistent nieuwe foto’s online zetten. Consistent nieuwe waarde delen. En dat kon ik niet. Ik had een fulltime baan naast mijn blog, dus zoveel had ik niet te melden wat interessant kon zijn voor de onlinewereld. Tenminste, dat dacht ik. En daarnaast had ik dus ook andere prioriteiten en dacht ik niet bij iedere scheet aan Instagram.

Dat resulteerde in een matige groei. Een beetje hetzelfde als ik op mijn blog had. Helemaal toen algoritmes om de hoek kwamen kijken en bloggen na een paar jaar voor ‘dood’ werd gezien. Instagram en YouTube is waar het gebeurt, blogs niet meer zoals jaren daarvoor (helaas).

Pinterest

In 2012 ontdekte ik Pinterest. Ik was dus niet een van de eerste Nederlanders op dit platform ( 😉 ), maar, ik was er wel vroeg bij. Ik deed destijds inspiratie op voor de feestdagen en creëerde het een en ander. Dit zette ik op Pinterest en voor ik het wist ging ik viral. Het was niet normaal, meer dan duizend repins en enorm veel websitebezoekers kreeg ik via één Pin. (Ik ben speciaal mijn ‘oude’ account in gedoken om de desbetreffende Pin te vinden.)

Ik had geen idee wat ik precies deed, maar het ging wel lekker. Dus zo nu en dan zette ik nog eens een fotootje op Pinterest. Zeker toen ik steeds meer over interieur ging bloggen! Niet met hetzelfde resultaat, dus toen ben ik er ook weer mee gestopt.

Tot het moment dat ik de babykamer van Faas op mijn blog zette, en deze ook weer viral ging op Pinterest. Maar er was alleen één ding een beetje jammer: Bloglovin’ ging ervandoor met alle bezoekers:

De tekst gaat door onder de Instagrampost

Toen was ik er helemaal klaar mee. Ik heb nog geprobeerd om de Pin offline te halen, maar dat lukte niet. Mijn interesse voor interieur werd ook steeds minder met de komst van mijn kinderen, dus keek ik steeds minder op Pinterest. Er is zelfs een jaar geweest dat de app helemaal niet op mijn telefoon stond.

Zou het dan toch werken?

Goed, toen ik begin 2019 begon met ondernemen, sprak ik met een andere ondernemer die mij de hamvraag stelde: gebruik je Pinterest al voor je bedrijf?

Voor mijn bedrijf? Eh, ik heb het ooit gebruikt bij LifestyleLou, waar het een en ander viral ging. Maar verder heb ik wat dingen voor de kinderen opgeslagen en wat recepten die mijn keuken nooit zullen bereiken.

Diegene vertelde mij wat meer over het fantastische platform, waar je met – inmiddels – een gedegen strategie echt goud kunt gaan vinden. Meer bezoekers, meer leads, meer klanten, meer €€€€€.

En dat was voor mij een trigger. Ik had dus de ervaring met Pins die viral gingen, en het feit dat je tegenwoordig met een strategie aan de slag kon gaan om deze zoekmachine vóór je te laten werken, dat trok me enorm. Dat is onder andere waarom Pinterest wél werkt.

Everything Pinterest

Dus ik dook – nu bijna 2 jaar geleden – volledig in de wereld van Pinterestmarketing. Ik las iedere blog die er te lezen viel (maar raakte tegelijkertijd ook héél erg verward want ik las overal wat anders) en besloot om cursussen aan te schaffen uit Amerika.

Ik implementeerde wat ik leerde: content die ik creëerde plaatste ik op Pinterest. Consistent, mét de juiste zoektermen én de juiste regeltjes. Dat zorgde ervoor dat mijn Pinterestaccount na een aantal maanden bijna 1 miljoen maandelijkse kijkers bereikte en, nog belangrijker, mijn websitebezoekers x 10 liet gaan.

Inmiddels is die strategie helemaal op de kop gegaan, de strategie van 2019 werkt al lang niet meer. Maar ik ben de afgelopen 2 jaar niet meer gestopt met Pinterestmarketing, en dat resulteert in waar ik nu sta.

Waarom Pinterest wél werkt

Ik ben dus niet de ondernemer die het moet hebben van de capaciteiten als consistentie koningin. Social media is leuk (begrijp me niet verkeerd: love Instagram too), maar het is niet per se ‘mijn ding’ dat altijd werkt.

Mijn ding is: mensen helpen met mijn expertise. Impact maken. Goede, verbindende content creëren. En het zo aan de juiste mensen brengen door het JUISTE kanaal (voor mij) in te zetten.

Een zoekmachine, waar één simpele Pin de levensduur heeft van maanden tot jaren. Waar je optimaliseert en Pinterest het werkt verder vóór jou doet. Waar je geen omkijken meer naar jouw Pins hebt, maar waar mensen jouw content dus wel kunnen blijven vinden.

Waar je niet iedere dag content voor hoeft te schijven om on top of mind te blijven bij je doelgroep/ideale klant. En bovenal: waar het POSITIEF en INSPIREREND is.

En dát is waarom Pinterest voor mij werkt.

Heb jij nu zoiets van: wil ik meer van weten! Kijk dan eens op mijn website of lees mijn andere blogposts over Pinterestmarketing. Ook ben ik actief op Instagram waar ik genoeg waarde deel over dit fantastische platform.

Liefs,
Milou

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?