fbpx

Mijn ervaringen met de DockAtot Grand (voorheen Sleepyhead Grand)

Op LifestyleLou verscheen er in 2017 een review over de DockAtot Grand (Sleepyhead Grand). Onze holy grail. Omdat ik nog regelmatig vragen in de inbox van mijn Instagramaccount krijg, heb ik besloten dit artikel opnieuw online te zetten op deze blog. Met een update: inmiddels ligt Imme ook in dit heerlijke nestje.

De DockAtot Grand (Sleepyhead Grand)

Een babynestje is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit een babyuitzet. Dat was vier jaar geleden wel anders: riep ik heel hard zo’n schattig nestje te willen hebben, verklaarde mensen mij voor gek om hier maar liefst 80 euro voor neer te knallen. Naast zo’n babynestje is er nu dus ook een heus ‘dreumesnestje’, de DockAtot Grand. En ik weet dat dit een vrij onbekend product is, dus het leek mij goed om hier een review over te schrijven. Zeker omdat dit écht een holy grail is geworden hier in huis!

UPDATE: De naam van het babynestje is veranderd van Sleepyhead Grand naar DockAtot Grand. Ik heb alles zoveel mogelijk proberen aan te passen, maar weet dus dat zowel Sleepyhead als DockAtot hetzelfde is. De werking van het nestje is dus ook hetzelfde. Alleen de naam is veranderd.

Ons verhaal

Faas is een goede slaper. Als baby werd hij nog wel vaak wakker voor een (borst)voeding ’s nachts, maar wanneer die er eenmaal in zat sliep hij direct verder en hij hield zelfs al vroeg van uitslapen. Toen hij een paar maanden oud was veranderde zijn ritme een beetje waardoor hij vroeger naar bed ging en eerder wakker was in de ochtend. Logisch, en helemaal prima. Het zelf in slaap vallen was ook totaal geen probleem. Soms keek hij nog een beetje om zich aan, ‘wiegde’ zichzelf in slaap door met zijn hoofd heen en weer te bewegen en vond al snel zijn rust bij zijn ‘doekie’ (a.k.a. oud t-shirt van mij).

De ‘problemen’ ontstonden rond 10 maanden. Hij zat niet lekker in z’n velletje en wilde niet slapen. Of in ieder geval, hij wilde niet zelf in slaap vallen in zijn eigen kamer. Het leek wel of hij extreme verlatingsangst kreeg. Een hele trukendoos hebben wij uit de kast getrokken: erbij blijven zitten, liedjes zingen, handje vastpakken, over z’n wangetje aaien. Niks werkte. Op een gegeven moment hebben wij zelfs avonden buiten gelopen met de kinderwagen totdat hij sliep en konden we hem – met goed geluk – in één keer overleggen naar zijn bedje. Uiteindelijk zijn we met Faas in ons armen beland, schommelend in de schommelstoel totdat hij sliep en legde we ‘m over in zijn bedje. (Eén tip: leer dit je 10 maanden oude baby nooit aan. Echt, neem van mij aan: hier kom je met heel veel moeite vanaf.)

Geborgenheid

Maar we moesten uiteraard wel van deze (helaas) zelf aangeleerde methode af, dus daar gingen we weer: in bedje leggen, geruststellen, blijven staan totdat hij sliep en dan stiekem wegsluipen. Dag in dag uit. Drie slaapjes per dag. Het nam uren van onze tijd in maar dat maakte op zich niet uit want als hij sliep, dan sliep hij direct de hele nacht door.
Totdat – je raadt het al – hij op een gegeven moment ook ’s nachts erg vaak wakker werd. Dit waren wij absoluut niet van hem gewend. Wij hadden het idee dat het kwam doordat hij zichzelf wakker stootte aan de spijlen van het bed en vervolgens vooral de ‘geborgenheid’ miste waardoor hij niet zelf in slaap kwam en we weer van vooraf aan konden beginnen.

Al met al een hele intensieve periode geweest die zo’n 3 tot 4 maanden heeft geduurd. Mijn vriend en ik hebben heel veel steun aan elkaar gehad, want het is slopend. Het kost zoveel tijd en energie, en lichamelijk doet het ook niet veel goeds om urenlang boven zo’n ledikantje te moeten hangen. Toen de gebroken nachten er ook nog eens bij kwamen was voor ons het punt om ‘hulp’ te gaan zoeken, in wat voor vorm dan ook.

Zou dit dan de oplossing zijn?

Ik zag hier en daar een grote versie van de Sleepyhead (nu: DockAtot) voorbij komen en ik zat steeds vaker te denken of dít misschien onze redding zou kunnen zijn. De prijs van de DockAtot Grand hield me heel erg tegen, want om dit nu zo maar op de ‘gok’ te kopen vond ik lastig. Ik kon ook maar héél weinig ervaringen terugvinden over dit product, dat maakte het nog lastiger een beslissing te nemen. Uiteindelijk – als laatste hoop – wel gedaan en je raadt het al: had ik die beslissing maar maanden eerder gemaakt!

Dockatot Grand Sleepyhead Grand
Dockatot Grand Sleepyhead Grand

DockAtot Grand

De DockAtot Grand is een opvolger van de DockAtot Deluxe (het kleine babynestje) en te gebruiken vanaf 8 maanden t/m 36 maanden. Het is ontworpen om voor je baby/dreumes een veilige, geborgen omgeving te creëren en is naast dit ook gemaakt met de meest verzorgende en hygiënische stoffen waardoor het nestje hypo-allergeen is én een uitstekende luchtdoorlatendheid heeft. En dat is natuurlijk waar moeders heel erg blij van worden: veiligheid voor alles.

Dit is wat DockAtot zelf over de nestjes zegt:
Er zijn zoveel nestjes, waarom is Sleepyhead® zo anders? De Sleepyhead® is uitvoerig getest, met behulp van de beste en meest ademende materialen om een perfecte microklimaat voor baby’s en kinderen te creëren. We zijn niet zomaar een nestje en gebruiken geen kind- onvriendelijke materialen zoals elastieken touwtjes en kleine “houtje-touwtje” sluitingen.
Al onze materialen, clips, ritsen zijn baby-proef. Zelf de clips die de bumpers tegen elkaar aan houden wanneer dicht gedragen springen vanzelf open uit veiligheid wanneer er meer dan een gewicht van 5 kilo tegenaan getrapt wordt.
Onze nestjes zijn ontworpen met luchtdoorlatendheid in gedachten, het gezicht van de baby (mond en neus) ligt relatief hoog ten opzichte van de zijkanten. De zijkanten zijn laag en ook afgerond. Een baby die op de juiste manier goed in het nestje ligt, op zijn rug, ademt in “open air” zo te zeggen. In tegenstelling tot andere bassinets, nestjes of manden, is het interieur van onze nestjes zorgvuldig ontworpen om een maximale ademend vermogen te bereiken.

Daarnaast is de DockAtot Grand ook een prima oplossing om je kindje van een ledikant aan een peuterbed te laten wennen. De hoes is afneembaar en kan gewassen worden in de wasmachine.

Dockatot Grand Sleepyhead Grand

Onze ervaring

Toen het gevaarte binnenkwam schrok ik wel eventjes van de afmeting. Wat een díng! Dat komt puur door mijzelf hoor, omdat ik nog altijd in mijn achterhoofd had dat ‘ie maar iéts groter zou zijn dan een standaard babynestje. De afmeting van de DockAtot Grand is 60 x 120 cm (met clips open) en is dus precies dezelfde afmeting als een matrasje van een ledikant.

Ik legde de DockAtot in Faas’ bedje en kon niet wachten tot hij mocht gaan slapen, zó benieuwd was ik of dit echt ging werken. Toen ik ‘m ’s avonds in zijn bedje legde moest hij wel wennen: ander stofje dan zijn normale katoenen hoeslaken én er was even iets minder bewegingsruimte door de twee bumpers, waardoor hij even een manier moest zien te vinden om weer goed te kunnen draaien. Ik bleef er natuurlijk nog bij staan tot hij sliep (zo’n wondermiddel is het nou ook weer niet dat hij bij aanraken gelijk slaapt, haha!) en ’s avonds laat gingen wij gespannen naar bed, hopend dat hij zou doorslapen.

Doorslapen

De eerste nacht werd hij in plaats van vier keer, maar één keer wakker. Tweede nacht idem. Vanaf de derde nacht sliep hij door en dat doet ‘ie nu nog steeds, tenzij ziek/zwak/misselijk. Zou het dan écht werken? Ik zeg volmondig: JA! Na een periode van vele goede nachten postte ik een foto op mijn privé-Instagram en kaartte ons probleem daar aan mét de oplossing van de DockAtot erbij. Wat bleek: Faas was niet de enige 10-maanden-baby die ineens héél rommelig sliep. Vele moeders waren me dankbaar voor mijn bericht en voor zover ik weet heb ik via mijn privé-Instagram nu vier moeders (en dreumes kindjes) aan een DockAtot Grand gebracht en iedereen is er net zo over te spreken als ik!

Dockatot Grand Sleepyhead Grand

Het ‘niet in slaap vallen zonder papa en mama’ hoofdstuk hebben wij inmiddels ook maanden geleden achter ons gelaten, hoe we dit hebben aangepakt vertel ik later nog wel eens. Het doorslapen hadden wij in ieder geval direct terug na de aanschaf van de DockAtot Grand en ik ben tot de dag van vandaag dankbaar dat dit product bestaat. Het is bij ons thuis echt onmisbaar. Wekelijks wassen we de hoezen uit en hebben we ook een reserve hoes aangeschaft zodat Faas altijd in een fris nestje ligt. De hoezen zijn al ontelbare keren in de wasmachine geweest en ze zien er nog als nieuw uit (zoals je op de foto kunt zien), over de kwaliteit van de producten kan ik dan ook alleen maar positief zijn.

Onze tweede ervaring

In 2018 werd onze dochter Imme geboren. Omdat ik zo enthousiast was over de DockAtot Grand, kwam het Deluxe-nestje absoluut op de uitzetlijst.

Dat Imme van geborgenheid hield, was de eerste nacht in het ziekenhuis al direct duidelijk: ze sliep niet zonder dat ik haar vasthield. In haar wiegje werd ze onrustig, dus besloten we haar in te bakeren. Thuis gebruikten we de Puckababy Piep in combinatie met de Sleepyhead Deluxe en Imme sliep er fantastisch in. We merkten direct dat, wanneer ze niet in het nestje lag, de onrust weer terug was.

Toen Imme richting de 8 maanden ging, kreeg ik het al een beetje benauwd. Ze groeide uit de Deluxe-versie, maar Faas sliep nog altijd in zijn vertrouwde Grand. Imme is niet de makkelijkste baby geweest – veel gehuild door o.a. koemelkallergie, dus de rust was zó belangrijk. Ik was in staat om een tweede Grand aan te schaffen. Het is dan misschien veel geld, maar de investering is het zó waard. Tot ik een keer thuiskwam en mijn vriend wat aanpassingen had doorgevoerd: Faas had een kussen en een dekbed gekregen en was helemaal in zijn nopjes, Imme lag lekker te slapen in de Grand. Echt, hulde aan mannen als het hierop aankomt. Die zetten veranderingen makkelijker door dan moeders. 😉 (In ons geval dan.)

Holy grail!

Tot de dag van vandaag – Imme is nu 1,5 jaar – slaapt mijn meisje heerlijk in de Grand. We slepen ‘m mee naar het kinderdagverblijf, waar ze drie keer per week spelen, en overal meer waar we naartoe gaan en zij moet slapen, is haar bedje. Na drie intensieve jaren heeft een van de hoezen wel wat slijtplekken en wordt het tijd om een nieuwe hoes aan te schaffen. Maar goed, dat mag ook wel na zó’n lange tijd en twee kinderen die er gebruik van hebben gemaakt.

Voor ons derde kindje ligt de DockAtot Deluxe alweer klaar. Ik weet niet of het per se nodig zal zijn om te slapen, maar het is fijn om deze ervaringen te hebben. Mocht het zo zijn dat hij ook weer over moet naar de Grand, dan doen we dat met alle plezier.

De DockAtot Grand is vanaf € 229,95 verkrijgbaar, o.a. op bol.com, in de webshop van DockAtot zelf of in grotere babyspeciaalzaken.

Dan nog even dit:
Ik heb de producten van DockAtot/Sleepyhead gewoon zelf betaald, er is niets aan deze blogpost gesponsord. Ik ben gewoon laaiend enthousiast over dit product en ik wéét dat er meer ouders met handen in het haar zitten door slaapproblemen. Nu wil ik niet zeggen dat dit de oplossing is voor álle slaap problemen (was het maar zo), maar het kan een oplossing zijn bij gebrek aan rust en geborgenheid.

Dit artikel bevat affiliatelinks

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?