fbpx

Leuke activiteiten voor kinderen tijdens de herfstvakantie? 5 tips

leuke activiteiten voor kinderen tijdens de herfstvakantie

De herfstvakantie zit er weer aan te komen en ik denk dat menig ouders met dezelfde vraag zitten: wat zijn leuke activiteiten voor kinderen tijdens de herfstvakantie? Ik ben altijd liever goed voorbereid met een hoofd en Pinterestbord vol ideeën, zeker nu mijn kinderen wat ouder worden en ik die ideeën ook echt met ze uit kan voeren! Maar mocht jij nu gebrek aan inspiratie hebben, dan heb ik 5 tips voor jou met leuke activiteiten die jij in de herfstvakantie met jouw kinderen (of kind) kunt gaan doen.

Activiteit voor kinderen tijdens de herfstvakantie

Soms heb je dus even geen inspiratie, of soms juist te veel ideeën en raak je teleurgesteld wanneer iets niet zo uitpakt zoals je het in je hoofd had (ervaringsdeskundige hier ;-)). Hou de verwachtingen voor jezelf lager. Plan één activiteit per dag, of zovaak het jou/jullie uitkomt. Het is natuurlijk de bedoeling dat de herfstvakantie een beetje gezellig wordt, en de activiteiten met je kinderen plezier geven.

Je kunt aan het begin van de herfstvakantie ook samen met je kinderen beslissen wat hen leuk lijkt om te doen deze dagen. Het meebepalen van activiteiten zorgt er vaak voor dat kinderen er ook meer zin in krijgen! De betrokkenheid vinden ze leuk.

Leg de lat niet te hoog voor jezelf, dan zal ik proberen om dat ook niet te doen. 😉

Bakken en koken

Voor mij is dit nummer één. Vaak wanneer ik iets leuks wil gaan doen met mijn kinderen, belanden we in de keuken om iets lekkers te bakken of te koken. De ene keer maken we iets uit een pakje, maar vaak kiezen we ervoor om op Pinterest iets uit te zoeken en het echt zelf te gaan maken. Om twee redenen leuk: je wordt er creatiever van én je kinderen kunnen extra goed helpen door alles te verzamelen en af te wegen, daar leren ze weer van.

Neem lekker de tijd om met jouw kind iets te bakken of te koken. Wees flexibel, laat los. Ook al wordt het misschien een bende, dat kan ook weer opgeruimd worden. Je zult zien dat het voor beiden een fantastische tijd is en de uren omvliegen! Met een heerlijke beloning: jullie zelfgemaakte baksel of gerecht. 🙂

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor herfst baksels? Ik heb een leuk Pinterestbord ontwikkeld waar je terecht kunt voor verschillende ideetjes.

Herfst-speurtocht

Ben je het standaard rondje bos een beetje beu? Creëer dan een herfst-speurtocht! Hoe? Ga van tevoren met je kinderen bepalen wat je zoals tegen kunt komen in het bos, houd daarbij rekening met het herfstthema. Alleen al het idee dat je kinderen mee mogen denken wat ze tegen zouden kunnen komen in het bos, is al superleuk voor ze. Schrijf dit op een papier, maak er een soort afstreeplijst van, en zorg ervoor dat het visueel aantrekkelijk is voor de kids.

Wil je nog een stapje creatiever? Je kunt ook herfstspulletjes verzamelen in het bos, zoals bladeren, dennenappels en noem het maar op. Bepaal van tevoren wederom wat je tegen kunt komen, maak hier tekeningetjes van en geef ze een bakje of eierdoos mee zodat ze de spulletjes kunnen verzamelen. Ik weet zeker dat de kinderen dit een heerlijke activiteit zullen vinden tijdens hun herfstvakantie!

Nog een extra ideetje: zelf pompoenen plukken om vervolgens pompoenen uit te hollen!

Kabouterbos

Wist je dat er in heel Nederland flink wat kabouterpaden/kabouterbossen verstopt zitten? Ze zijn onwijs leuk. En mocht je je afvragen wat zo’n kabouterpad dan is: simpel gezegd is het een wandelroute voor kinderen waar je op zoek gaat naar kabouters! De route is meestal niet lang, soms krijg je wat opdrachten en zelfs een muts zodat je kindje zelf als kabouter op zoek kan gaan. Tijdens de route word je geleid door de verhalen en liedjes, en gaat de fantasiewereld van je kind de vrije loop.

Erg leuk om te doen met kleinere kinderen, van ongeveer 3 – 6 jaar. Ben je benieuwd of er bij jou in de buurt een kabouterpad of -bos zit? Op de blog van Karin vind je een heel overzicht met alle kabouterpaden in Nederland!

Zelf ben ik naar het kabouterbos in Renesse geweest en dat was erg leuk om te doen. Ben je daar dus in de buurt, dan is het zeker de moeite waard om daar met je kinderen te gaan kijken.

Filmavondje

Wat is er leuker voor kinderen dan tijdens de vakantie een keer op te mogen blijven? Hier thuis vinden ze dat altijd fantastisch, zelfs heel erg speciaal. Zeker als het dan ook nog een filmavond is met… popcorn!

Laat je kinderen van tevoren zelf de film uitzoeken. Wat hier goed werkt (om uren uitzoektijd en ruzies te voorkomen) is: selecteer van tevoren al een aantal films waarvan je weet dat jouw kind of kinderen dit leuk vinden en laat ze daaruit kiezen. Voorkomt dus een hoop keuzestress en gedoe, want dat is nou net wat je níét wil tijdens deze leuke activiteit met je kinderen in de herfstvakantie.

Maak het nog specialer door matrassen naar de woonkamer te slepen en gezellig lampjes aan te zetten. Dekens, knuffels en een bak popcorn erbij… de avond kan niet meer stuk! En als ze dan in slaap vallen is het niet zo erg. Je kunt er dan alsnog voor kiezen om alles in de avond weer naar boven te sjouwen, of er gelijk een sleepover van te maken in de woonkamer!

Herfstknutsels maken

Een ding dat absoluut niet kan ontbreken in deze blogpost over activiteiten voor kinderen tijdens de herfstvakantie: knutselen! Wie houdt er nu niet van knutselen? Oké, heel veel ouders vinden het verschrikkelijk. Maar ook dan hoop ik je dat ik je in deze blogpost kan inspireren om misschien toch iets te gaan knutselen met jouw kleintje(s). En onthoud: het hoeft ook allemaal niet spectaculair te zijn. Zeker niet met hele kleine kinderen, die hebben nog geeneens een spanningsboog om zo lang te moeten knutselen. Juist de makkelijke/kleine projectjes geven dan een voldaan gevoel voor beiden.

Ga aan de slag met materialen die je buiten kunt vinden. Misschien leuk om gelijk te verzamelen ook tijdens de speurtocht in het bos! Wees lekker creatief. Laat de fantasie van je eigen kind lekker gaan, of ga samen op zoek naar iets wat je wilt maken. Dit kan heel erg goed op Pinterest! Ik heb een bord gecreëerd met leuke knutselideetjes om je te inspireren:

5 x leuke activiteiten om te doen met kinderen tijdens de herfstvakantie!

Er zijn nog véél meer leuke activiteiten die je zou kunnen doen tijdens de herfstvakantie, maar deze 5 tips wil ik je graag meegeven. Ze zijn behapbaar en niet gelijk over de top. Ik weet zeker dat het voor blije gezichtjes gaat zorgen. Zowel bij de kinderen, als de ouders!

Wat doe jij graag in de herfstvakantie met jouw kind/kinderen?

Liefs,
Milou

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

De herfstvakantie zit er weer aan te komen en ik denk dat menig ouders met dezelfde vraag zitten: wat zijn leuke activiteiten voor kinderen tijdens de herfstvakantie? Ik geef je 5 tips voor herfstvakantie activiteiten. | herfstvakantie knutselen | herfstvakantie kinderen | herfstvakantie bakken | herfstvakantie uitjes

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?