fbpx

Niemand heeft maar één focus

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een artikel over ‘multi-passionate’ ondernemerschap. Het was als een warm bad voor mij. Een benaming waar ik mij eindelijk thuis in voelde. Want jarenlang heb ik me onrustig en vreemd gevoeld omdat ik nooit maar één focus had.

Maar weet je wat het is, niemand heeft maar één focus. We zijn nooit maar één ding. We zijn zó veel dingen. En ik snap dan ook nog steeds niet zo goed waarom er verward gereageerd kan worden op een multi-passionate (ondernemer).

Er niet open over durven zijn

Het is alleen wel de reden waarom mensen steeds minder open durven te zijn over hun passies en hobby’s. Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen: ondanks dat ik er al voor uit was gekomen dat ik een échte multi-passionate ben, vond ik het toch weer lastig om te vertellen dat ik de kant van Pinterestmarketing op wilde gaan.

Sterker nog, ik heb me er een aantal maanden in tegen laten houden. En als ik in die belemmerende overtuiging ‘wat zullen ze wel niet van me denken’ was blijven hangen, dan had ik nog steeds niet de stap genomen. Terwijl ik er zoveel kennis over heb. Ik kan zóveel mensen zóveel leren over dit fantastische platform.

En dat was dus bijna niet gebeurd omdat ik me tegen liet houden door wat anderen misschien zouden zeggen. Ik ontnam mensen deze kennis door de mening van anderen. Gek toch? Als je er zo over na gaat denken.

Want het is ons zo verteld

Zoals ik in die andere blogpost benoemde: we worden in het onderwijs voorbereid om één kant op te gaan. Je mag één beroep kiezen en hier moet je dan in studeren. Maar wat nu als je interesses in de loop der tijd veranderen en je wilt wat anders doen? Dan zit je met een flinke studieschuld, of een diploma waar je niks meer mee wilt doen omdat je er niet gelukkig van wordt.

En om dan op te staan voor dat wat je echt leuk lijkt (op dat moment) wordt gezien als ‘zonde’ – want je hebt zo’n goed diploma, waarom ga je dan wat anders doen? Nou, misschien omdat je het wilt? Omdat het jouw leven is?

Er is een stigma ontstaan en het is lastig dit te doorbreken. Vandaar dit artikel. Want ondanks dat ik wel het idee heb dat er in de ondernemerswereld al minder de wenkbrauw op wordt getrokken als je iets nieuws ontwikkelt, is het in de wereld daarbuiten absoluut nog niet het geval.

Meerdere focussen hebben is normaal

En dan is het niet eens per se business wise, maar iedereen heeft meerdere kanten van zichzelf. Meerdere focussen. Meerdere creaties. En zoals Brené Brown zegt:

“There are no creative people and non-creative people. There are only people who use their creativity, and those who don’t”

— BRENÉ BROWN

Ik kan het niet beter omschrijven. Dit is precies wat ik zó sterk voel wanneer ‘wij’ als multi-passionates weer eens aan worden gekeken. Dit is precies wat ik wil uitdragen, en waarin ik herkenning wil bieden naar anderen.

Maar je kunt dan toch nooit iets ‘goed’ doen?

Dat is wat ik ook vaak te horen krijg. Doordat ik zoveel verschillende interesses heb en op verschillende dingen focus, zijn mensen ‘bang’ voor mij dat ik dan nooit écht groot kan worden.

Zo zie ik het niet. Juist omdat ik verschillende interesses heb ben ik bereid om heel erg veel te leren. Ik zit continu in ontwikking. Ik daag mijzelf continu uit. Ik heb plezier in wat ik doe. Ik hou niet vast aan één ding ‘omdat het moet’, terwijl ik liever iets anders doe. Sterker nog, je maakt me er doodongelukkig mee. Dus groeien door één ding zal ik dan absoluut ook niet doen.

Eigenlijk ben ik dus continu bezig om de kwaliteit van mijn leven te verbeteren. En als ik iets kan aanraden dan is dat het wel. Mijn advies is dan ook om uit te zoeken wie je bent en wat je wilt. Je kunt van alles leren, en stap voor stap kun je er komen als je wilt. Trek je van niemand iets aan, het is jouw pad. 🙂

Hoe denk jij hierover? Laat het me weten in de comments! Of stuur me een DM op Instagram.

Liefs,
Milou

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?