Mijn livedag ging niet door

Mijn livedag ging niet door

Begin juni opperde ik een livedag voor mijn grammaticaprogramma. Op dat moment voelde het heel erg dat dát een logische stap was in mijn bedrijf, maar al heel snel bleek dat ik mij daar flink op had verkeken. Dus bij dezen: de beloofde blog over dit proces. Ik deel graag mijn ups en downs van mijn onderneming. No shame in my game. 😉

Actie, actie, actie!

Laten we positief beginnen: ik ben een doorpakker. Als ik iets wil, dan wil ik het en zo snel mogelijk. Voor mijn online-onderneming gold hetzelfde: met de doorstart in maart wilde ik knallen. Ik heb het geluk dat ik heel veel zelf kan (lees: webdesign, social media en heel veel dingen achter de schermen), en als ik iets niet weet dan zoek ik het op. Heel fijn, maar ook weleens een valkuil (hallo werkweken van 40+ uur).

En er is ook niets mis met doorpakken. Het is een stuk mindset dat je echt nodig hebt als ondernemer, anders kom je er niet. Je komt er niet door te dromen over een mooie website of een mooi aanbod. Je komt er ook niet door je website pas online te hebben als hij écht perfect is (want, wat is perfect?) of wanneer je pas écht tevreden bent over je aanbod (want dat ben je nooit helemaal). Nee, met start before you’re ready kom je veel verder in mijn ogen.

Overhaasten

Maar er is ook zoiets als overhaasten. En dat is wat ik in juni deed: na een coachingssessie bespraken we dat livedagen wellicht een goed idee zouden zijn. Ik miste de échte connectie met mijn klanten doordat er op dat moment alleen onlineprogramma’s draaiden. Livedagen waren, zoals ik al zei, op dat moment voor mijn gevoel hetgeen waar ik weer veel energie uit zou halen.

Als ik eenmaal in die inspired action-modus zit, dan sta ik aan de top van de wereld en kan ik alles aan. Alle inspiratie die tot me komt werk ik uit, ideeën pak ik aan en alles moet NU (of ik denk heel goed uit wanneer ik het anders ga doen, want anders komt het er niet meer van).

Zo dacht ik dus dat ik wel even een livedag kon organiseren binnen drie weken. In die inspired action-modus fixte ik de locatie, een lunch en knalde ik een websitepagina online met alle informatie. Alles klopte: het aanbod, de locatie. Ook de datum. Met de gedachte ‘nu doorpakken, op korte termijn aanbieden want anders gaan mensen met vakantie en vergeten ze het’, leek het voor mij allemaal heel logisch.

Geen livedag meer

Was ik dus even vergeten dat ik ook nog op vakantie ging tussendoor. Of nou ja, ik was het niet vergeten; ik dacht dat ik tijdens die vakantie ‘gewoon’ even door zou gaan met promoten van mijn aanbod. Maar dat liep dus even anders (lees: ‘ik heb verdorie iets te doen hier op aarde!‘).

Wat ik dus eigenlijk was vergeten was dat ik ook nog een gezin had, dat ik ook nog een leven naast mijn onderneming heb, dat ik ook best wel eens mag genieten van mijn vrije tijd en ook zeker mag genieten van een vakantie (want waarom zou een zzp’er door moeten werken terwijl mensen in loondienst echt even ‘weg’ kunnen van hun werk?). Dat was een wijze les. Door de stappen die ik nam tijdens de lancering van mijn livedag bewees ik mijzelf dat ik mijn onderneming wilde overhaasten ten koste van andere belangrijke factoren. Annuleren was de beste optie.

Angst

Tijdens diezelfde vakantie kwam ik tot de conclusie dat ik mijn overhaaste beslissingen nam op basis van – daar is ‘ie weer – angst (ook hier heb ik het al eens over gehad: ‘dit ga ik doen in augustus‘). Naast dat er de behoefte was om meer voor mensen te kunnen betekenen, was er ook een behoefte aan snel geld verdienen. En dus handel je uit een soort angst in plaats van plezier. Resultaat: het stroomt niet.

Daarnaast is het ook wel belangrijk om te weten dat ook nog de juiste stappen genomen moeten worden om die lancering tot een succes te maken. Dat realiseer ik mij ook al te goed, maar dat was in deze situatie niet het probleem.

Natuurlijk zijn jullie ook heel erg benieuwd naar echte cijfers voor deze livedag: ja, ik had kaartjes verkocht. Er was plek voor vier en ik verkocht één kaartje. En één iemand wilde haar onlineprogramma graag overzetten naar deze livedag. Uiteraard is dit allemaal netjes opgelost.

Mijn livedagen zijn alsnog een vet goed idee

Wat ik heb geleerd? Er is niets mis met enorm ambitieus zijn en door te willen pakken. Ik denk zelfs dat dit een van de weinige manieren zijn om er echt te komen als online-ondernemer. Het belangrijkste is dus wel dat je beslissingen maakt op basis van plezier, in plaats van angst. Hierdoor gaat alles vanzelf stromen – al moeten uiteraard de juiste strategieën toegepast worden (Wet van Aantrekking is ‘helaas’ niet op je luie gat zitten en kijken wat er gebeurt 😉 voor de mensen die dit dachten).

Die livedagen vind ik nog steeds een retegoed plan! Eventjes wilde ik weer in dezelfde valkuil trappen en er één plannen in september. Maar hier heb ik gewoon echt geen ruimte voor in mijn agenda. Niet voor de promotie, niet voor de dag zelf. Hoe leuk het ook zou zijn (ook op mijn bankrekening, laten we eerlijk zijn).

Wél heb ik plek om één iemand 1-op-1 te begeleiden met een op maat gemaakt grammaticaprogramma. Ik ga in september aan de slag met één ondernemer die haar bedrijf naar een hoger niveau wil tillen, en dus heb ik ook nog plek voor één andere ambitieuze ondernemer om lekker te gaan knallen. Grammatica combineren met business, daar word ik superblij van! Klinkt dit je nu goed in de oren? Ik heb er álles over uitgeschreven op deze website: Grammar course live.

Dan nog even dit…

Om af te sluiten wil ik nog even vertellen dat ik het superfijn vind om mijn ups en downs als ondernemer te delen op mijn blog. Ik krijg vaak reacties van anderen dat het een grote opluchting is dat bij mij ook niet alles lukt. Newsflash: bij NIEMAND lukt het allemaal in één keer. Bij geen één ondernemer gaat het allemaal in een stijgende lijn.

Sterker nog: ik zit in twee groepen met business buddies en iedereen loopt eigenlijk tegen hetzelfde aan. Het is dus héél normaal! Zo kwam ik erachter dat bij andere mensen – waar ik tegenop kijk – ook weleens diensten mislukt zijn, of dat de prijzen weer terug naar beneden zijn gegaan omdat het toch niet helemaal paste bij de situatie. Dit weet ik omdat ik actief met die mensen in gesprek ga en deelneem aan community’s, maar voor velen is die drempel veel te hoog en kom je het nooit te weten. Daar wil ik dus verandering in brengen. 🙂

Ik ben heel erg benieuwd: heb jij weleens een vergelijkbare situatie meegemaakt? Laat het me weten in de comments!

Fotobron: Unsplash

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?