fbpx

Ik ben een multi-passionate entrepreneur

En ik ben er rete-trots op! Maar wacht even: multi-passionate entrepreneur? Wattes? Even naar het Nederlands: een ondernemer met meerdere passies en daardoor dus ook meerdere diensten. Jep, that’s me!

Al vaker heb ik blogposts geschreven over koerswijzigingen, zoals het artikel ‘van proberen kun je leren‘, of ‘ik heb verdorie iets te doen hier op aarde‘. Ik schreef die artikelen zonder schaamte, omdat ik heel erg goed weet wat ik doe en waarom ik dit doe. Wel vind ik het fijn om het uit te leggen aan mensen die het niet begrijpen. Want ja, die zijn er. Genoeg.

Ik heb het altijd al gehad

Je gaat naar de middelbare school, wordt klaargestoomd voor een vervolgopleiding (waar je uiteraard je beroep van moet maken) en voor je het weet ben je aan het werk en denk je ‘is dit het nu?’. Op hele jonge leeftijd moet je al keuzes maken die voor de rest van je leven bepalend zullen zijn. En die pakken niet altijd even goed uit.

Zo koos ik ervoor om de zorg in te gaan en heb ik 10 jaar lang in een ziekenhuis gewerkt als verpleegkundige. Er is een tijdje geweest dat ik mij inderdaad echt afvroeg of ‘dit het nu was’: ik was 21 jaar, werkte fulltime, had wat vrije tijd, at, sliep en werkte weer. Dag in, dag uit. 52 weken per jaar.

Ik merkte al vrij snel dat ik meer wilde naast alleen die zorg. Al jarenlang volgde ik blogs en op een blauwe maandag had ik ook al eens een poging gedaan, maar nu werd het tijd om écht te gaan bloggen. Gevolg: 8 jaar lang LifestyleLou. Ik werkte in de zorg, maar had ook nog mijn andere ‘ding’ ernaast. Mijn andere passie. Iets waar ik óók heel erg blij van werd.

En zo heb ik nog wat verschillende blogs gehad: wie weet nog dat ik heel kort een bakblog heb gehad? Of wat dacht je van PAWsome? Allemaal heel erg leuk en ik heb er superveel plezier in gehad.

Multi-passionate entrepreneur

Als ondernemer ligt het eventjes wat anders. Om nog even kort te herhalen wat ik in een ander artikel ook zei: ik begon als tekstschrijver en corrector, ook maakte ik wat webdesigns. Al snel maakte ik de overstap naar een onlineprogramma (Grammar course next level & basic), vulde dit aan met livedagen (die niet door zijn gegaan) en kwam vervolgens met het idee om body positivity met zwangerschap te combineren. O ja, daarnaast was ik ook weer een blog gestart én had ik ook nog een boekenblog online.

Ik zou liegen als ik zeg dat ik me altijd heel erg comfortabel voelde bij al die veranderingen, of dat ik superzelfverzekerd verkondig dat ik wéér iets anders (erbij) ga doen. Zoals ik al zei: als ondernemer ligt dat eventjes anders. Er wordt dan van je verwacht dat je jezelf in een hokje propt met een bepaalde specialiteit, en als je dit niet doet dan denkt men: vrouw, wat wil je nu eigenlijk?

Maar, ik vind veel dingen leuk. Of in ieder geval, leuk om te proberen. Trial and error. Werkt iets? Top! Werkt het niet? Jammer. Werkt het wel maar krijg ik er na een tijdje niet meer genoeg voldoening uit? Dan doe ik er wat bij.
Dit is toch juist fantastisch? Het is toch té gek dat je jezelf toestemming kunt geven om te ontdekken wat je wel of niet leuk vindt?

Om even terug te komen op dat middelbareschool-verhaal: het is een soort standaard geworden dat je één ding – heel vroeg in je leven – moet kiezen, en daar moet je dan bij blijven. Niet meer, niet minder. Wijk je ervan af? Dan krijg je weerstand: ze zien het als ‘bewijs’ dat je niet weet wat je wilt, of dat dingen niet bij je werken zoals je van tevoren had gedacht. Maar dit is dus echt bullshit.

Tips om om te gaan met al die passies

En weet je wat nu zo leuk is? IEDEREEN is multi-passionate. Iedereen vindt meerdere dingen leuk, heeft meerdere hobby’s. Maar als er een verdienmodel aan gekoppeld wordt, moet je je ineens schamen dat je verschillende dingen doet. Nou, vanaf nu niet meer!

Marie Forleo is een van mijn grote voorbeelden als het gaat om multi-passionate entrepreneurship: deze vrouw heeft al weet ik hoeveel diensten de wereld in gebracht en ze rockt ze allemaal. Zij heeft een YouTube-video gemaakt met ‘6 tips om je nieuwe passie naar anderen over te brengen, zónder dat het verwarrend of onprofessioneel wordt voor je volgers‘. Ik heb ze even uitgeschreven in mijn eigen woorden, komen ze:

 1. EMBRACE IT: wees eerlijk over je reis en ‘own’ het dat je een rijk en divers pad hebt bewandeld. Stop met schamen voor wie je bent, draag het met trots! Hou ervan.
 2. POSITION IT PROPERLY: hoe breng je jouw multi-passion de wereld in? Zie jij het als een punt dat jouw sterkt, of zie je het juist als zwakte en schaam je je ervoor? Het is maar net hoe jij het zelf de wereld in brengt: mensen zullen reageren op hoe jij je hierover voelt.
 3. PLAY IN PRIVATE: leuk dat je vele passies hebt, maar je hoeft niet álles te vertellen, en zeker niet als het idee net op is komen dagen. Zorg ervoor dat jij je er eerst zelf goed over voelt, voordat je het de wereld in slingert. Je gaat sowieso vragen en/of commentaar krijgen, dus dat jij achter je nieuwe passie staat is echt een must.
 4. RELISH OBSCURITY: geniet van het onbekende van je nieuwe passie. Duik erin en probeer, probeer, probeer. Geniet van je nieuwe uitdaging!
 5. DON’T TRY TO TURN EVERYTHING INTO A BUSINESS: heel belangrijk. Niet alles hoeft geld in het laatje te brengen. Geniet ook van passies als hobby. Met mijn blog verdien ik momenteel geen cent (oké, wel affiliate), mijn boekenblog doe ik ook puur als hobby. En daarom gaat het ook zo goed: ik kan er mijn ei in kwijt en word er megablij van. Als ik hier een verdienmodel aan moet koppelen komt er een druk op te staan en dat wil ik niet.
 6. GIVE ZERO FUCKS: echt, stop met geven om wat anderen denken. En ja, dat is makkelijk gezegd – tijdens mijn zwakke momenten is dit ook mijn grootste belemmerende overtuiging – maar als ik zou geven om wat anderen denken of zeggen; dan zat ik nu weer in loondienst, in een functie waar ik doodongelukkig van word. Waarom? Omdat anderen vinden dat het zo hoort?
  Als anderen zeggen: ‘Heb je haar weer met iets nieuws’ … dan is mijn antwoord: ‘SO WHAT?!’. Leef en laat leven. Het is jouw eigen leven.

Extra voordelen

Alsof deze tips nog niet genoeg waren, zijn er in mijn ogen nog wat extra voordelen aan multi-passionate entrepreneur zijn:
– Als één ding eventjes niet goed loopt, of je wilt er helemaal mee stoppen, dan stort je business niet direct in.
– Je kunt op ieder moment focus verschuiven als jij dat wilt, wanneer je maar wilt: er blijft altijd wel iets doorlopen!

Wel heb ik door mijn eigen trial en error ervaren dat de slimste manier om met je multi-passions om te gaan is, dat je het stap voor stap doet. Doe niet alles tegelijk. Probeer niet én tekstschrijfklussen binnen te halen, en je te focussen op webdesign, een onlineprogramma de wereld in te gooien, ook nog een populaire influencer te willen zijn en illustrator te willen worden (ik noem maar wat). Dat kan niet allemaal in één keer. Staat iets goed, haal je er inkomsten uit en en wil je iets anders proberen? Mooi, dat kan prima!

Verder is plannen echt key. Ik merk dat wanneer ik mijn maandoverzicht of weekoverzicht niet heb, ik nergens ben. Ook starten mijn werkdagen niet zonder to do-lijstjes, anders schiet ik losse flodders en lukt niks. Ik raad je vooral aan om, net als ik, een prachtige planner aan te schaffen. Zoiets geeft je extra motivatie, haha. Echt waar!

Vertel, wat zijn jouw passies? En als je ondernemer bent: herken jij je in mijn verhaal?

Delen:

1 Reactie

 1. juni 13, 2020 / 09:50

  Wat een mooie en eerlijke post! Ook heel herkenbaar. Ik vind het ook fijn om me op meerdere passies te storten. Niet alles brengt inderdaad geld in het laatje, maar dat is niet erg. Sowieso merk ik nu tijdens corona dat ik eigenlijk genoeg werk heb, juist omdat mijn bedrijf uit zoveel verschillende facetten bestaat. Echt heel fijn! Op dit soort momenten waardeer ik het nog meer dat ik gewoon mijn eigen weg bewandel en doe wat voor mij goed voelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?